måndag 3 februari 2014

Ge ytterligare stabiltet till tillvaron

http://cdn1.cdnme.se/cdn/9-1/728138/images/2009/uni034_50164048.jpg
Det största fackförbundet i Sverige just nu
Sverige brukar hamna ganska högt upp i undersökningar om lycka. Ibland har jag funderat vad detta beror på. En sak som kanske är ganska självklar, är att för att kunna känna sig lycklig så måste man ha en viss grundtrygghet. Sverige är ett land där vi har en lång tradition av aktiva arbetstagarorganisationer med stort inflytande. Vi nordbor utmärker oss genom den höga andelen fackliga medlemmar. Man brukar räkna med att ca 7-8 av 10 svenskar är med i ett fackförbund.
De senaste åren har facket emellertid arbetat mycket i motvind och många medlemmar har försvunnit under dessa år. Framförallt har fackförbunden haft svårt att få in nytt blod. Men sedan den ekonomiska världskrisen har intresset ökat igen då en viss otrygghet infunnit sig på arbetsmarknaden. Samtidigt har arbetstagarorganisationerna även sett till att förändra sin verksamhet. På en mer individualiserad arbetsmarknad arbetar allt mer med frågor som rör individen snarare än kollektivet. Det kanske tydligaste exemplet på detta är de försäkringar som man erbjuder, där inkomstförsäkringen är den som idag framförallt efterfrågas. Med en inkomstförsäkring behåller man en större del av lönen om man blir arbetslös. Om du funderar på att teckna en sådan försäkring är ett tips är att använda rättinkomstförsäkring.se eller någon annan likvärdig sajt för jämförelse, det kan nämligen skilja sig en hel del mellan olika avtal.

Givetvis kan fackförbund hjälpa dig med en mängd andra saker också. T.ex. kan man få bra tips och stöd inför lönesamtal, juridisk hjälp eller en lyssnande människa. Att gå med i facket ger helt enkelt extra trygghet i vardagen.

1 kommentar:

 1. Fackföreningarna måste "sälja" sig mera och få de unga med sig. Det har blivit en tendens att" själv är bäste dräng" men man står sig slätt som individ mot arbetsgivare.
  Jag har några år på nacken och har upplevt där fackföreningarna haft stor betydelse.
  Ditt blogginlägg fann jag genom att du under en annan signatur varit följare av min blogg. Kul att ses igen.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera